Wie zijn wij?

BIOTAMRA

introductie

BIOTAMRA is een Belgisch familiebedrijf gevestigd in Brussel. We produceren, distribueren en exporteren Sahara-smaken. We bedienen onze klanten (detailhandelaren, handelaren, verwerkers en warenhuizen) in België, maar ook in alle andere landen van de Europese Unie en daarbuiten.

We zijn gepassioneerd over landbouw in de Sahara, we kweken en produceren gezonde, natuurlijke, traditionele en smakelijke organische producten. Gemaakt van de beste dadels en olijven uit zuiderlijk Algerije, waarbij recepturen en Belgische voedselverwerkingskennis worden gecombineerd.

Onze grondstoffen (dadels en olijven) zijn afkomstig van de beste bodems uit de Algerijnse Sahara om de rijke smaak en aroma’s in onze producten te garanderen.

Onze producten worden lokaal verwerkt en verpakt in België onder de hoogste kwaliteits- en voedselhygiënestandaarden. Door het gebruik van processen die de voedingswaarden en smaak behouden zonder enige toevoegingen (geen suikers, geen conserveermiddelen, geen antioxidanten, geen sulfieten, …) en zonder contact met allergenen (gluten, noten, mosterd, lactose, …)

Het verpakken gebeurt in workshops in Brussel, wat een garantie is voor onze sociale toezeggingen.

We geven de voorkeur aan het meest ecologische wegtransport, door te werken met eco-vriendelijke transportbedrijven, wat ons in staat stelt onze koolstofvoetafdruk te beheersen.

Elk jaar planten we meer dan 300 extra bomen (palm- en olijfbomen) in de Algerijnse woestijn. Dit stelt ons in staat om bij te dragen aan het gevecht tegen de woestijnvorming op vruchtbaar land en om werk en levensonderhoud te verschaffen aan de locale bevolking in een regio die is geïsoleerd van de maatschappij door afstand en barre klimaatomstandigheden.

Onze plantages in Algerije zijn gevestigd in een historische oase: Negrin. Hier wordt gelokaliseerde, doordachte irrigatie toegepast op percelen waar water op natuurlijke wijze uit de grond tevoorschijn komt. We gebruiken zonne-energie. Onze beplante percelen worden niet leeggeruimd om een habitat te behouden, waarin duizenden zeldzame insecten en dieren helpen om een balans van flora en fauna in onze oase te behouden.

geschiedenis

BIOTAMRA is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 2015 door de broers Azzouza, Krimo en Slym. Ze werden geboren in Algerije en hebben al sinds hun kinderjaren een passie voor Sahara landbouw, met het cultiveren van dadelpalmen (Phoenix Dactylifera) van de Deglet Nour cultivar en olijfbomen van de Ferkani en Chemlal cultivars in hun familie-oase, en hielden zo een traditie in stand die zelfs generaties terugging.

In 2007, keerden ze terug naar hun geboortedorp (Negrin) en samen met hun vader El-Hadi, werkten de drie aan een prachtig project van continuïteit en overdracht tussen generaties van een voorouderlijke kennis die zeven generaties aanwezig is geweest in de familie Azzouza en risico liep vergeten te worden in het dorp. Het is het vak van “meester dadelteler”.

Oasis

In 2009 begonnen Slym and Krimo hun land aan de rand van de Sahara te ontwikkelen tot een groen paradijs (oase), door elk jaar 300 dadelpalmen en olijfbomen te planten, waarbij ze dezelfde handelingen en technieken gebruikten die hun vader El Hadi en hun ooms Hamza en Salah hadden geleerd. Vandaag de dag zijn hun producten volledig natuurlijk, traditioneel en gebaseerd op eeuwenoude kennis, en zijn ze biologisch gecertificeerd.

In 2015 werd hun eerste oogst van Deglet Nour dadels geïmporteerd naar België en herverpakt in kleine dozen die leken op Belgische chocolaatjes. De versheid, zachtheid en smaak van hun dadels is uniek en heeft de fijnproevers van het Belgische volk overwonnen. In 2016 and 2017 werden er andere producten afgeleid van de dadels om verspilling van esthetisch minder aantrekkelijke dadels te vermijden. De twee broers ontwikkelden de “Rob de la datte” (dadelcrème), een goddelijke vloeistof om verschillende gerechten te zoeten op basis van een familierecept, waarbij de smaak en de voedingseigenschappen van de dadel behouden blijven.

In 2019 wonnen ze de hoofdprijs op de prestigieuze Great Taste Awards in Londen met hun balsamico dadelcrème.

In 2020 werd de eerste extra vergine en biologische olijfolie uit de Sahara in Europa ingevoerd, een olie van zeer zachte kwaliteit, die de eeuwenlange knowhow uit de regio bezingt.

Hun producten worden sinds kort gedistribueerd in heel Europa en zelfs tot in Hong Kong.

Great Taste Logo

ontdek met Biotamra

de smaken van de Sahara

onze producten